Tautinio ir pilietinio ugdymo projektas

Gegužės 27 - 31 dienomis mūsų gimnazijos I-III klasių mokinių grupė vykdė tautinio ir pilietinio ugdymo projektą ,,Kova už laisvę ir lietuvybę", finansuojamą Kupiškio rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. 

Šio projekto tikslas - ugdyti gimnazistų pilietiškumą, tautinį sąmoningumą, poreikį domėtis savo tėvynės laisvės kovų istorija.

Pirmiausia mokiniai susipažino su Mažosios Lietuvos istorija bei geografijos ypatumais, pasikartojo svarbiausius Lietuvos laisvės kovų įvykius ir asmenybes, o tada  vyko į dviejų dienų edukacinę kelionę į Mažąją Lietuvą, taip pat aplankė ir istorinius objektus Nemuno pakrantėje.

Ši kelionė iš kitų išsiskyrė tuo, kad kiekvienas mokinys trumpam turėjo tapti gidu ir papasakoti apie tam tikrą istorinį objektą ar asmenybę. Tokiu būdu mokiniai galėjo pagerinti savo viešojo kalbėjimo sugebėjimus ir praplėsti savo bei visos grupės istorines ar geografines žinias. 

Edukacinė išvyka prasidėjo Panemunių regioniniame parke, kur gimnazistai užlipę į Seredžiaus piliakalnį ne tik grožėjosi puikiu Nemuno slėnio kraštovaizdžiu, bet ir prisiminė čia vykusias lietuvių kovas su kryžiuočiais. Buvo aplankytos Raudonės ir Panemunės pilys. Šimkaičių girios gilumoje aplankę generolo Jono Žemaičio-Vytauto bunkerį, mokiniai geriau suprato, kaip gyveno, kovojo ir ką dėl Lietuvos laisvės aukojo partizanai.

Tyrinėti ir kiti objektai, esantys Rambyno, Nemuno deltos ir Pajūrio regioniniuose parkuose, pasikartota Mažosios Lietuvos regiono istorija. 

Edukacinės kelionės metu mokiniai aplankė Martyno Jankaus spaustuvę Bitėnuose, kur spaudos draudimo laikotarpiu buvo spausdinami lietuviški laikraščiai ir knygos. 

Visi aplankyti objektai: bunkeris, piliakalniai, pilys ar artilerijos baterija ,,Memel Nord", susiję su kovomis už Lietuvos laisvę ir lietuvybės išsaugojimą tik skirtingais laikotarpiais. Vieni objektai (pvz., piliakalniai) nukėlė į viduramžius, o kiti - į partizaninę Lietuvą.

Puikus Baltijos jūros kraštovaizdis atsivėrė ,,Olando kepurėje", nuo 24 m aukščio skardžio.

Vienas iš išskirtinių objektų - tai Kretingos dvaro sodyba. Visus nustebino dvaro viduje įrengtas sodas, kuriame auga įvairiausios rūšys augalų ir gyvūnų, kurių paprastai nepamatysime Lietuvoje.

Grįžę iš edukacinės kelionės, mokiniai savo įspūdžiais, įgytomis patirtis dalinosi gimnazijoje su mokytojais, draugais.

Už puikią patirtį ir įspūdžius gimnazistai dėkoja mokytojoms Ingai Sakalauskienei ir Zitai Griškevičiutei.

Autorius:
Adrija Ramanauskaitė, IIId klasės mokinė

Nuotraukos:
Inga Sakalauskienė, Zita Griškevičiutė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas