Praeities stiprybė - dabarčiai

  • Paskelbta: 2024-04-01
  • Kategorija: Konkursai

III d klasės mokiniai Gabija Petrikaitė, Adrija Ramanauskaitė, Austėja Kaminskaitė, Karolis Chmeliauskas ir Tomas Ulinskas susidomėjo idėja dalyvauti nacionaliniame moksleivių konkurse „Praeities stiprybė – dabarčiai”. Šį konkursą organizuoja Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija bei Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos. Konkurso organizatoriai kviečia 9-12 (I-IVG) klasių mokinius kurti filmus apie Laisvės kovas Lietuvoje, įamžinti istorines vietas.

Šiam konkursui trečios klasės mokiniai sukūrė filmą ,,Pirmasis Sąjūdžio mitingas Kupiškyje“. Pastangos atsipirko, kūrybinis kupiškėnų gimnazistų darbas konkurso komisijos buvo gerai įvertintas – pateko tarp šio konkurso dešimties geriausių filmukų.

Kovo 15 d. filmuko kūrėjai buvo pakviesti apdovanojimams ir edukacijoms. Filmuko autoriai ir jų draugai Vilniaus universitete klausėsi dr. Antano Terlecko paskaitos apie Lietuvos partizanus. Signatarų namuose gimnazistai praplėtė žinias apie partizanų gyvenimą ir kovos būdus, sužinojo, kaip buvo šifruojami partizanų laiškai ir pranešimai. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje mokiniai buvo vaišinami kareiviškais pietumis, susipažino su kariūnų darbu, kasdienybe, ginklų rūšimis. Atsargos kapitonas K. Kairys papasakojo apie įstojimo sąlygas į Karo akademiją. Užbaigdami įspūdžių ir edukacijų kupiną dieną Vilniuje mokiniai galėjo pašaudyti lazerinėje Karo akademijos šaudykloje. Taikliausi buvo Karolis Chmeliauskas, Dovydas Mazurevičius bei Gustė Pelenytė.

Konkursas dar nesibaigė. Naujienų svetainėje 15 min. visi geriausi moksleivių sukurti filmai (jų dešimt) yra pateikti Lietuvos gyventojų balsavimui. Tie filmai, kurie surinks daugiausiai balsų, užims prizines vietas. Todėl gimnazistus ir visus kupiškėnus bei jų draugus kviečiame balsuoti iki balandžio 26 dienos.

Autorius:
Istorijos mokytoja Inga Sakalauskienė

Nuotraukos:
Inga Sakalauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos