Kovas – paukščių mėnuo

  • Paskelbta: 2024-03-20
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 10 diena – tai 40-ies paukščių diena. Ji simbolizuoja mūsų krašto paukščių sugrįžimą. Yra manoma, jog apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę. Nuo seniausių laikų 40-ies paukščių dieną lietuviai sieja su besikartojančiais gyvosios ir negyvosios gamtos sezoniniais reiškiniais, žemdirbystės tradicijomis. Žmonės tikėdavo, kad jeigu kovo 10-ąją šaldavo, tai šalnos laikysis dar 40 parų.

Visgi paukščių grįžimas priklauso ne vien nuo oro. Didelį vaidmenį vaidina dienos trukmė. Ilgėjant šviesiajam paros metui sparnuočiai gauna savotišką signalą, jog artėja pavasaris. Skirtingos rūšys migruoja nevienodai, tačiau tradiciškai vieni pirmųjų Lietuvoje pasirodo vieversiai, įvairūs vandens paukščiai.

Šiltėjantys orai ir ilgėjančios dienos pradeda vilioti paukščius atgal į mūsų šalį. Paukščiai grįžta į gimtuosius kraštus ieškodami vietos įsikurti.

Mūsų gimnazijos miškininkų būrelio „Girinukas“ nariai, mokytojai L. Zinienė ir E. Bagdonavičius bei jų pagalbininkai įkėlė keletą inkilų varnėnams į gimnazijos kiemelyje augančius medžius.

Laukiame įsikuriančių naujakurių!

Autorius:
Asta Merkienė, jaunųjų miškininkų vadovė

Nuotraukos:
Asta Merkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos