Darbas bei įsidarbinimo galimybės moksleiviams

Vasara – puikus metas ne tik atostogauti, bet ir užsidirbti pinigų. Tačiau daugelis mokinių nežino, nuo ko pradėti darbo paieškas, kur jo ieškoti, kur didžiausia tikimybė gauti darbą, kada pradėti darbo paieškas bei kokie ribojimai taikomi nepilnamečiams.

Į mūsų gimnaziją buvo atvykusi Panevėžio regiono Karjeros planavimo skyriaus karjeros konsultantė Dovilė Ašmanavičienė. Specialistė visiems pirmų ir antrų klasių mokiniams skaitė paskaitas „Kaip moksleiviams užsidirbti papildomai?“ ir „Ką turi žinoti moksleivis norėdamas susirasti darbą?“. Specialistė gimnazistams pristatė situaciją darbo rinkoje, papasakojo apie galimybes įsidarbinti vasaros atostogų metu.

Konsultantė išsamiai pristatė temą „Ką turi žinoti moksleivis norėdamas susirasti darbą?“, papasakojo ir vaizdžiai parodė, koks turi būti gyvenimo aprašymas (CV), akcentavo svarbiausius dalykus, kaip būsimam darbdaviui pateikti informaciją apie save, kokiais būdais ieškoti darbo bei koks darbas tinkamas, atsižvelgiant į mokinių amžių. Mokiniai buvo supažindinti su darbo ieškos žingsniais, veiksmingiausiais paieškos būdais bei formomis, leistinais dirbti darbais 14-15 metų ir 16-18 metų asmenų grupėms bei reikalavimais šio amžiaus grupių darbo dienos trukmei. Mokiniams pateikta daug argumentų, kodėl svarbu sudaryti  darbo sutartį ar turėti kitus darbą vasarą paliudijančius dokumentus, diskutuota, kokį pranašumą turi mokiniai, turintys darbo patirties. Susitikimo metu buvo pristatytas Užimtumo tarnybos internetinis puslapis (www.uzt.lt), pademonstruota praktiškai, kaip ieškoti darbo vasarai pasiūlymų.

Paskaitoje „Kaip moksleiviams užsidirbti papildomai?“ buvo pristatomos galimybės papildomai užsidirbti pritaikant savo pomėgius, desertų ar puokščių gaminimas, fotografija, tinklalapių kūrimas, socialinių tinklų administravimas bei dalyvavimas internetinėse apklausose už atlygį, auklės darbas ir dar daugybė kitų galimybių užsidirbti.

Dėkojame Panevėžio regiono Karjeros centro karjeros konsultantei Dovilė Ašmanavičienei už turiningas paskaitas. Gauta informacija vertinga tiek tiems, kurie jau ketina dirbti vasarą, tiek ir tiems, kuriuos ši paskaita paskatins pritaikyti pomėgius.

Autorius:
Karjeros specialistė Asta Merkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos