Pažintis su kario profesija

Vasario 1d. mūsų gimnazijoje lankėsi Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybos štabo seržantas Renaldas Stuknys ir kapitonė Rasa Grigalienė - Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyresnieji verbuotojai. Svečiai supažindino gimnazistus su karo tarnybos būdais.

Štabo seržantas Renaldas Stuknys pristatė krašto apsaugos ministerijos vykdomas 6 programas: sausumos pajėgų, karinių oro pajėgų, karinių jūrų pajėgų, logistikos, spec. pajėgos ir Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdyba (MDV) .

Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba – tai galimybė įgyti karinį parengtumą, atlikti pareigą Tėvynei. Nuo 18  metų jaunuolis ar jaunuolė gali atlikti karo tarnybą, kuri trunka 9 mėnesius.  Šios tarnybos metu galima įgyti karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, ryšių valdymo ir kitas specialybes. Po 9 tarnybos mėnesių galima pretenduoti į profesinę karo tarnybą pagal įgytą specialybę.

Dar vienas būdas – derinti civilinę karjerą ar studijas su karyba. Karys savanoris per metus pratybose praleidžia 20-30 parų: mokosi valdyti ginklą, teikti pirmąją medicininę pagalbą, susipažįsta su taktika, topografija, išbando radijo ryšį. Savanoriai dalyvauja tarptautinėse operacijose, padeda stichinių nelaimių metu, o prireikus sustiprina reguliariosios kariuomenės vienetus.
         Karo prievolės atstovai supažindino su  tarptautinėmis operacijomis, kuriose dalyvauja Lietuvos kariai. 

Gimnazistai galėjo susipažinti su ginklais, kuriuos į mokyklą iš Panevėžio atsivežė svečiai.

Autorius:
Karjeros specialistė Asta Merkienė

Nuotraukos:
Asta Merkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos