Lietuvos laisvės kovų istorija ir gynyba

 

Rugsėjo mėnesį I ir II klasių mokiniai kartu su istorijos mokytoja Inga Sakalauskiene dalyvavo pilietinio ir tautinio ugdymo projekte ,,Lietuvos laisvės kovų istorija ir gynyba”. Šio projekto metu gimnazistai domėjosi Kupiškio krašto ir Lietuvos praeitimi, tyrinėjo Lietuvos laisvės kovų istorinius paminklus.

Kelionė prasidėjo pasivaikščiojimu Kupiškio gatvėmis, susipažinta su reikšmingais įvykiais ir objektais, susijusiais su mūsų krašto okupacijomis ir laisvės kovomis.

Kupiškio viešojoje bibliotekoje mokiniai skaitė pasakojimus apie žydų tautos tragišką likimą Antrojo pasaulinio karo metais. Taip pat gimnazistai atidavė pagarbą nužudytiems ir nukankintiems partizanams prie atminimo paminklų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus aikštėje, Ežerėlio gatvėje. Kristaus Žengimo į Dangų bažnyčios šventoriuje mokiniai prisiminė tremties istoriją. Jie taip pat aplankė Kupiškio laisvamanių senąsias kapines. Čia 1941 m. naciai nužudė 1000 nekaltų kupiškėnų,  kurių dauguma buvo žydai. Miesto centrinėse kapinėse buvo deginamos atminimo žvakutės paminint Lietuvos karius savanorius, žuvusius per Lietuvos nepriklausomybės kovas 1918-1920 m. Ši edukacinė kelionė buvo liūdna, bet svarbi pamoka apie atsidavimą ir aukojimąsi už savo šalį.

Antros dienos projekto tikslas - susipažinti su civilinės gynybos ir išgyvenimo ekstremaliomis sąlygomis pradžiamoksliu. Mokiniai susitiko su Kupiškio Stasio Lozoraičio 505-osios kuopos šauliais, kurie dalinosi savo žiniomis ir patirtimi. Šauliai gimnazistus mokė, kaip iš lietpalčio pasidaryti užuovėją ir vietą pernakvoti, kaip pasidaryti laužą bei įvairias rikiuotes. Tai buvo praktiškos pamokos, kurių metu mokiniai buvo priversti išeiti iš komforto zonos, tačiau jie sužinojo, kaip išgyventi gamtoje. Toks bendradarbiavimas su šauliais padėjo geriau suprasti, kokius ypatingus įgūdžius turėjo tie, kurie kovojo už Lietuvos laisvę.

Trečiąją kelionės dieną mokiniai aplankė Kauną - miestą, kuriame gausu istorinių paminklų. Pirmoji stotelė buvo IX fortas, kuris pasirodė kaip tikras istorijos archyvas. IX forte gidas pasakojo apie sovietinę bei nacistinę okupacijas ir nusikaltimus žmogiškumui Lietuvoje.  Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje gidė pristatė Lietuvos kariuomenės ir karybos istoriją. Pasakojimai apie šalies istoriją, kariškus įgūdžius ir pergales sukėlė didelį mokinių susidomėjimą. Tai buvo puiki galimybė praplėsti žinias apie antisovietinį ir antinacinį pasipriešinimą Lietuvoje XX a.

Ketvirtą projekto dieną mokiniai aplankė keletą atminimo vietų ir paminklų Kupiškio rajone. Alizavos, Šimonių gyvenvietėse gimnazistai uždegė atminimo žvakutes prie paminklų partizanams bei Nepriklausomybės kovų savanoriams. Skapiškyje, Noriūnuose, Adomynėje, Antašavoje istorijos mokytoja pristatė svarbias istorines laisvės kovų vietas. Įsiminė aplankyti suomių karių, palaidotų Švedukalnyje, kapai. Kelionės metu mokiniai suprato, kad kupiškėnai praeityje buvo aktyvūs  laisvės kovų ir pasipriešinimo okupantams dalyviai.

Šis projektas suteikė mokiniams ne tik įspūdingų akimirkų, bet ir pakeitė jų požiūrį į istoriją, parodė, kad kiekvieno miesto, kiekvieno dvaro ir kiekvieno kapo akmenys slepia nepaprastus pasakojimus ir atskleidžia šalies kovų už laisvę istoriją.

 

Autorius:
Dave Carl Rojas ir Dovydas Mazurevičius, Ic klasės mokiniai

Nuotraukos:
Dovydas Mazurevičius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos