Makaronų tiltai 2024

  • Paskelbta: 2024-04-01
  • Kategorija: Konkursai

Kovo 22 d. mūsų gimnazijoje vyko nacionalinio čempionato „Makaronų tiltai 2024“ atrankos etapas. Jame dalyvavo 12 komandų: 8 mūsų gimnazijos I-IV klasių mokinių komandos ir 4 komandos iš P. Matulionio progimnazijos.

VGTU dr. Gintautas Ambrasas, Statybos valdymo ir nekilnojamo turto katedros docentas, papasakojo apie tiltų statybą ir jų konstrukcijas, įtempimus bei gniuždymus.

 Po paskaitos visos  mokinių komandos per 60 minučių iš 400 g spagečių ir keturių plastilino gabalėlių turėjo sukonstruoti tiltą, kuris išlaikytų kuo didesnę apkrovą. Pagal reikalavimus tiltas turėjo būti ne ilgesnis nei 420 mm, ne platesnis nei 100 mm ir ne aukštesnis nei 200 mm. Visi tiltai buvo pasverti ir išmatuoti, o tada išbandomi: tilto centre buvo palaipsniui kabinami svoriai iki tol, kol tiltas subyrėdavo…

 Moksleiviai pagerino praėjusių metų rezultatą, tiltas svėrė 388g ir išlaikė 3kg 500g (2023m. pirmąją vietą laimėjo 2 kg 700g svorį  išlaikęs tiltas). Jį sukonstravo komanda „Spagčiukai“ - Ic klasės mokiniai Dovydas Mazurevičius, Faustas Paliulis, Giedrius Vilimas, Dave Carl Rojas. Ši komanda gavo oficialų kvietimą dalyvauti respublikiniame ture. Linkime šiai komandai sėkmės garsinant Kupiškio kraštą!

Antroji vieta atiteko komandai „Bomžpakiai 2“. Jos tiltas išlaikė 3 kg 100 g svorį (tiltas svėrė 361 g).  

Trijų komandų tiltai išlaikė po 3 kg, tačiau efektyviausiu išrinktas lengviausias tiltas, todėl  trečiąją vietą užėmė komanda „VEGA“. Jos tiltas svėrė 355 g.

Nacionalinio mokinių čempionato „Makaronų tiltai 2024“ atrankos (rajono) turą organizavo fizikos mokytoja metodininkė Asta Merkienė, o jai talkino  dr. Gintautas Ambrasas, VGTU Statybos valdymo ir nekilnojamo turto katedros docentas.

Dėkojame mokyklų komandoms, aktyviai dalyvavusioms čempionate. Nugalėtojai gegužės mėnesį varžysis dėl čempionų titulo Vilniuje.

Autorius:
Fizikos mokytoja Asta Merkienė

Nuotraukos:
Asta Merkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos